Рекорден брой мъже и жени в Япония не възнамеряват да сключват брак

...
Рекорден брой мъже и жени в Япония не възнамеряват да сключват брак
Коментари Харесай

Рекорден брой млади японци се отказват от брака

Рекорден брой мъже и дами в Япония не имат намерение да подписват брак - наклонност, за която специалисти предизвестяват, че ще подкопае напъните за справяне с демографската рецесия в страната.

Националният институт за популацията и обществената сигурност - орган, обвързван с държавното управление в Токио - съобщи, че резултатите от изследването му за 2021 година, оповестени този месец, ще засилят опасенията за ниската раждаемост.

Според изследването 17,3% от мъжете и 14,6% от дамите на възраст сред 18 и 34 години са декларирали, че нямат желание в миналото да сключат брак. Това е най-високата стойност, откогато анкетата е извършена за първи път през 1982 година, оповестява „ Гардиън “. В първото изследване, извършено тъкмо преди разрастването на икономическия балон в средата на 80-те години на предишния век, единствено 2,3% от мъжете и 4,1% от дамите са декларирали, че в никакъв случай няма да сключат брак.

Намаляването на броя на подписаните бракове се отразява на раждаемостта в Япония. Страната е изправена пред вероятността за трагично обезлюдяване и стесняване на работната мощ и стопанската система. Експертите изясняват тази наклонност с няколко фактора, сред които възходящото предпочитание на младите работещи дами да се възползват от свободата да вършат кариера.

Мъжете споделят, че също се любуват на това да бъдат свободни, само че също по този начин показват угриженост за сигурността на работното си място и способността си да обезпечават семейство. Експертите приканват държавното управление да улесни връщането на дамите на работа след раждането на деца и да се заеме с казуса с прословутото дълго работно време в Япония.

Запитани какво съставлява " идеалният " метод на живот, съвсем 40% от интервюираните самотни мъже и 34% от самотните дами показват опцията за съчетаване на кариера с развъждане на деца. В знак на изменящо се отношение към функциите на половете по-малко от 7% от мъжете са декларирали, че биха желали бъдещата им брачна половинка да остане у дома, с цел да се грижи за фамилията.

Броят на бебетата, родени в Япония през 2021 година, е намалял с 29 231, или 3,5%, по отношение на миналата година до рекордно ниското равнище от 811 604, заяви Министерството на здравеопазването през юни. Броят на подписаните бракове е намалял с 24 391 броя до 501 116, което е най-ниската стойност от края на Втората международна война.

Публикувани през май държавни данни демонстрираха, че популацията на Япония е намаляло с рекордните 644 000 души през предходната година - 11-та поредна година на спад. Данните провокираха реакция даже от Илон Мъск, който предизвести, че Япония " ще престане да съществува ", в случай че страната не облекчи разпоредбите за имиграцията и не направи повече за поощряване на по-здравословен баланс сред професионалния и персоналния живот.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР